EnglishFrenchGermanTurkish

İdrar Kaçırma Tedavisi

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Arzu Özdemir

İdrar Kaçırma Tedavisi

Günlük rutin yaşantı sırasında, istemsiz ve ani bir biçimde idrarın, idrar yolundan dışarı akmasına durumuna ”idrar kaçırma” adı verilmektedir. İdrar kaçması çok büyük oranda kişinin idrar yolundan gerçekleşir. Fakat kimi özel ve istisnai hallerde kalın bağırsak veya kadınlarda genital organ yoluyla da olabilmektedir. Bu sorun bazı hastalarda günlük hayat standartını ve normal aktiviteleri engelleyecek oranlarda yüksek olabilmektedir. Kişinin gülmesi, öksürmesi, hapşırması, egzersiz yapması, yürümesi ve hatta oturma, ya da ağır bir eşya kaldırırken idrar kaçırma durumu varsa, idrara çıkmaya yetişemeden idrar kaçırma sorunu varsa, bu histen kurtulmak amacıya sık bir şekilde idrara çıkma ihtiyacı hissediyorsa, idrarın tamamen boşaltılamadığı hissi mevcutsa, bu bir sorun olarak algılanmalıdır ve zaman geçirmeden bir uzman hekime müracaat edilmesi gerekir. Üriner inkontinans, yani bir diğer adıyla idrar kaçırma, kadınlarda yaşam standartını olumsuz yönde etkileyen, sosyal ve kişisel yaşantıyı yönelik konforu bozan bir sorun olarak bilinmektedir. Bayanlar yaşadıkları idrar kaçırma sorununu, çekindikleri ve utandıkları için genellikler çevrelerine ve hekime bu problemden bahsetmezler.

Günümüzde kadınlarda üriner inkontinans görülme oranı %29’lar seviyesindedir. Ciddi boyutlara gelmiş idrar kaçırma sorunlarının kadınlar arasındaki sıklığı ise %7 olarak kayda alınmıştır.

Üriner İnkontinans Tipleri:

Stress Üriner İnkontinans: Çeşitli egzersizler, koşma, öksürme, hapşırma vb. karın içi basıncını arttıran durumlara bağlı olarak meydana gelen idrar kaçırma durumuna verilen isimdir.

Urge Üriner İnkontinans: Kişide idrar yapma hissi gelir gelmez, tuvalete yetişemeden istemsiz bir şekilde idrar kaçırma durumuna verilen isimdir. Bu durumun görülmesi, aşırı aktif mesane olarak nitelendirilen mesanede bulunan kasların (Detrussor kas) düzensiz ve sık bir şekilde kasılması sonucunda oluşmaktadır.

Mikst (Kombine – Karışık) İnkontinans: Aynı hastada hem stress hem de urge inkontinansın bir arada meydana gelmesi durumuna verilen isimdir.

Overflow (taşma) İnkontinansı: Mesanede bulunan sinirlerinin harabiyeti sonucunda (özellikle Diabetik hastalarda görülmektedir) ya da çeşitli omurilik lezyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan, mesanenin kasılma ve idrarı boşaltma fonksiyonlarındaki bozulma neticesinde, mesanenin taşmasına neden olan oluşan idrar kaçırma şekline verilen isimdir.

Risk faktörleri: Obezite (aşırı şişmanlık), kişinin yaşı, yapılan doğum sayısı, kronik kabızlık, sigara ve pelvik organlarda sarkma idrar kaçırma rahatsızlığı açısından önde gelen risk faktörleri arasında yer almaktadır. Özellikle urge inkontinans açısından geçmiş aile öyküsü de önemli risk faktörleri arasındadır.

Sezeryanla yapılan doğumlar önemli olmakla beraber, tamamen koruyucu bir faktör olarak ele alınmamaktadır.

İdrar Kaçırma Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

Sigara kullanımın bırakılması ve kilo verilmesi önemlidir.

Ace inhibitörleri, alfa blokörler, antikolinerjikler, diüretikler, lityum,sedatifler ve benzeri hipertansiyon ve psikiyatriye yönelik çeşitli ilaçlar urge inkontinansa sebep olabilmektedir. Üriner İnkontinans tanı ve tedavisinde bahse konu olan bu durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Kişide diabet öyküsü mevcutsa bu durum kontrol altına alınmalı ve kan şekeri düzenlenmelidir.

İdrar yolu enfeksiyonu varsa, tedavi edilmelidir.

Günde en az 6 ile 8 bardak su içilmelidir.

Mesane alışkanlıkları ve düzenli sıvı alımının kazanılması da bir diğer önemli faktördür.

Urge inkontinans tedavisinde, daha çok medikal (ilaçla) tedavi ön plana çıkmaktadır.

Pelvik taban kaslarını güçlendirici çeşitli egzersizlerin (Kegel egzersizi vb.) yapılması faydalı olabilir.

Menapozlu hastalarda vajinal atrofi için kullanılan estrojen preparatlarının kullanımı da faydalı olabilir.

 

Barbaros Mahallesi Sütçüyolu caddesi No:85/2
Ataşehir/ İstanbul

Çalışma Saatlerimiz

Call Us Today

+90 (536) 010 98 54

Plastic Surgery Clinic Template Kit by Jegtheme
Copyright © 2021. All rights reserved.
Shop